funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

„Toronytáj” kerékpártúra

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 32 km
Össz. emelkedő:  350 m
Össz. lejtő: -350 m
Magasság max.: 308 m
Magasság min.: 141 m

Útvonal: Csibiti-tó pihenőhely (gyalogos megközelítés – K+ túraútvonalon a völgy bejáratáig gyalog) – onnan kerékpárral aszfaltos útig – Kék sáv és zöld sáv jelzésen 600 métert, amikor letérünk a zöld jelzésre jobbra (DK-i irány) földútra – Innen a zöld jelzést követve érünk be Nagybakónakra – A falu központjában (Tanács körút) keletre fordulunk (jobbra) és az András utcán megtéve 100 métert délnek fordulunk (Fő utca). – Dél felé folytatjuk utunkat az aszfaltos közúton – Egészen a régi 7-es útig kerekezünk (Kb. 6 km) – Nyugatnak fordulunk – 4,6 km teszünk meg ezen az úton a nagykanizsai ipari park feltáró útjáig – Ott északnyugatra fordulunk és követjük az utat. – Az út a nagykanizsai Inkey-kápolnánál éri el a Kanizsa városközpontja és Palin között haladó kerékpárutat. – Északnak fordulva haladunk a kerékpárúton, majd, ahol véget ér, az aszfaltos közúton. Pacsa irányába fordulunk le Korpavárnál Újudvar felé északi irányba. – A faluba beérve az első jobb oldali keresztutcán északkeleti irányba fordulunk. – Faluközpont – TV-torony felé vezető jelzés (zöld +) a Dózsa György utcában, visszatérés a TV-torony közelébe.

Túra típusa: kerékpáros
Túra hossza: 27,4 km
Ajánlott időszak: áprilistól szeptember végéig (esős időben, illetve eső után 3-4 napig nehezen járható az Újudvar-Nagybakónaki szakasz)
Parkolási lehetőség a TV-torony környezetében

A közel 3 órás kerékpártúra szervezhető kerekezésben jártas családi, baráti társaságoknak. A Tukora-tető és Nagybakónak között az útvonal földúton halad, onnan viszont végig aszfaltos úton kerékpározunk. A kirándulás alatt a TV-toronytól délre eső területeket járunk be.

a Tukora-tetőn lévő TV-torony Nagybakónak felől
A Tukora-tetőn lévő TV-torony Nagybakónak felől Foto: Kovács Károly

Útvonal

A Csibiti-völgyben található tó a környező források által táplált mesterséges víztározó, melyet egy völgyzáró gát segítségével alakítottak ki. A tó partján pihenőhely és tiszta vizű forrás várja a kirándulókat. A tó keleti oldalán található a Csibiti-forrás. Vize nyári napokon is kellemesen hűsítő. A Csibiti-völgy a gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában (örökzöld). A völgyből gyalogosan kapaszkodjunk fel a Tukora-tetőre, innen a kék és zöld jelzésen induljunk kerékpárral délnek.

Csibiti-tó
Csibiti-tó Foto: Kovács Károly

Az aszfaltos útra érve haladjunk el a TV-torony mellett. Kis kitérővel a torony felé szép időben az egész Principális völgyét belátjuk. Az 1972-ben épült torony a Principális völgyének meghatározó látképi eleme, hiszen 308 méter magasságon áll a Tukora-tetőn. Maga a torony 206 méter. A TV-toronyba nem lehet felmenni, de a dombtetőről csodálatos látvány tárul elénk: a dimbes-dombos zalai táj. A zöld jelzés letér jobbra (DK-i irány) egy földútra, ezen haladva érjük el Nagybakónakot.

TV-torony a Tukora-tetőn
TV-torony a Tukora-tetőn Foto: Kovács Károly

Az Újudvartól keletre elhelyezkedő zsáktelepülés a dél-zalai bakancsos kirándulók kedvelt találkozási helye. Az Eszperantó-forrásoknál (kék jelzés mentén) kiépített pihenőhely várja a látogatókat. Innen könnyen megközelíthető a vadregényes Kőszikla-szurdok. A község közigazgatási területén van egy pontja határának, amelynél 7 község határa találkozik. Nagybakónak, Újudvar, Gelsesziget, Gelse, Orosztony, Kerecseny, Zalaújlak. Ezért ezt a területet "Héthatárnak" nevezik. A legenda szerint a falu nevének eredete Könyves Kálmán uralkodásához fűződik. A király Bakó nevű molnárnak adományozta a területet a neki tett szolgálataiért, amikor Dalmácia felé tartott.

nagybakónaki Szent István király-templom
Nagybakónaki Szent István király-templom Foto: Kovács Károly

A településről aszfaltos úton déli irányban haladunk tovább. A régi 7-es főutat elérve nyugatnak fordulunk, elhaladunk Nagyrécse mellett, és beérünk Nagykanizsa ipari parkjához.

Az ipari park feltáróútján nyugati irányba folytatjuk a túrát. Kb. 1,5 km után az Inkey-kápolnánál érjük el a Nagykanizsa–Palin között vezető utat, amely mellett kerékpárút is halad. A kápolna 1768-ban épült, négykaréjos alaprajzú centrális barokk műemlék épület. Inkey Boldizsár, családjának talán legjelentősebb birtokszerzője emeltette. A kupolaboltozatos kápolna tetején kicsiny, nyolcszögletű torony, falát lapos pilaszterek tagolják. Kerítőfala kovácsolt vaskapujának pilléreit kőszobrokkal díszítették.

Inkey-kápolna Nagykanizsán
Inkey-kápolna Nagykanizsán Foto: Kovács Károly

Itt északnak fordulunk, és a kerékpárúton, majd közúton haladunk tovább. A pacsai elágazásnál térünk le jobbra. Hamarosan elérjük Újudvart.

Újudvarra beérve a „Kék cápa” kocsma mellett forduljunk DNy-i irányba. Kerekezzünk fel a település központjába. Itt áll a XX. sz. első felében épült Havas Boldogasszony-templom. 2015-ös felújítása során a mellékoltár bontásakor egy márványlappal lezárt kazettát találtak, amiben két csontszilánk volt kis papírba becsomagolva. A papíron lévő írásból derült ki, hogy Szent Viktor és Szent Orbán vértanú pápák csontereklyéit őrizte a kazetta, melyet a felszentelésekor helyzetek el az oltárban. Az akkori templomban ez volt a főoltár. Az ereklyecsontokat díszes tartóban a régi oltáron szemlélhetik meg a látogatók.

Havas Boldogasszony-templom Újudvaron
Havas Boldogasszony-templom Újudvaron Foto: Kovács Károly

Utunkat a faluközpont felé (útjelző táblán TV-torony irányába) a zöld kereszten folytassuk tovább. A falu végén kisebb horgásztavat találunk, mely mellett kiépített pihenő is van. Térjünk vissza a TV-toronyhoz, illetve a Csibiti-tó pihenőhelyhez.

Vissza a pihenőhelyhez

Csibiti-tó (Újudvar) erdei kirándulóhely Az Újudvarhoz tartozó Csibiti-tó erdei kirándulóhelyről vagy a közeli Tukora-tetőről indulva három gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei