funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Újudvari falukerülő kerékpártúra

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 8 km
Össz. emelkedő:  160 m
Össz. lejtő: -160 m
Magasság max.: 308 m
Magasság min.: 162 m

Útvonal: Csibiti-tó pihenőhely (gyalogos megközelítés – K+ túraútvonalon) – Tukora-tető, kilátópont a TV-torony mellett – piros sáv az újudvari szőlőhegyen át (kb. 3 km) – Újudvar, templom – Dózsa György utca – zöld + jelzés – Tukora-tető, TV-torony

  • Túra típusa: kerékpáros
  • Ajánlott időszak: áprilistól szeptember végéig
  • A szintkülönbség miatt csak gyakorlott kerékpárosoknak javasoljuk!
  • Parkolási lehetőség a TV-torony környezetében

Az alig 1 órás kerékpártúra szervezhető kerekezésben jártas családi, baráti társaságoknak, vagy iskolai osztályoknak is (felső tagozattól). A kerékpáros útvonal mentén többször gyönyörködhetünk a Principális-völgy látványában.

Figyelem! A Csibiti-tótól a Csibiti-völgy bejáratáig az útvonal csak gyalogosan tehető meg. A túra hosszánál a Tukora-tetőtől a visszaérkezésig jelöltük a km-k számát.

Útvonal

A Csibiti-völgyben található Csibiti-tó a környező források által táplált mesterséges víztározó, melyet egy völgyzáró gát segítségével alakítottak ki. A tó partján pihenőhely és tisztavizű forrás várja a kirándulókat. A tó keleti oldalán található a Csibiti-forrás, amelynek vize nyári napokon is kellemesen hűsítő.

az újudvari Csibiti-tó pihenője
Az újudvari Csibiti-tó pihenője Foto: Kovács Károly

Túránk kiindulópontja a pihenőhely, innen indulunk a kék + jelzésen felfelé déli irányba (gyalogos útvonal!). A Csibiti-völgy a gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában (örökzöld). A kék + jelzéshez a völgy kijáratánál a piros sáv csatlakozik. Ezen haladunk tovább dél felé.

Innen az útvonal kerékpárral folytatható.

Az aszfaltos útra érve haladjunk el a TV-torony mellett. Kis kitérővel a torony felé szép időben az egész Principális völgyét belátjuk. Az 1972-ben épült torony a Principális völgyének meghatározó látképi eleme, hiszen 308 méter magasságon áll a Tukora-tetőn. Maga a torony 206 méter. A TV-toronyba nem lehet felmenni, de a dombtetőről csodálatos látvány tárul elénk: a dimbes-dombos zalai táj.

Utunkat a piros sávon nyugat felé folytassuk (szőlőhegyre tartó lefelé lejtő földút). Az út többször tesz kanyarokat, végigvezeti a kerékpározót a települést szegélyező zártkerteken. A piros jelzésen lefelé haladva az újudvari szőlőhegyen haladunk keresztül. A takaros pincék mellett több útszéli keresztet is láthatunk. Lefelé ereszkedve többször is gyönyörködhetünk a szép kilátásban.

a TV-torony az újudvari szőlőhegyről
A TV-torony az újudvari szőlőhegyről Foto: Kovács Károly

A piros sávot egy útszéli keresztnél (a falu közelében egy magányos lakóház előtt) hagyjuk el, és balra fordulva (K-i irányba) egy mélyúton (ún. horhoson) ereszkedünk le Újudvar központjába.

A település látnivalója a XX. század első felében épült Havas Boldogasszony templom. 2015-ös felújítása során a mellékoltár bontásakor egy márványlappal lezárt kazettát találtak, amiben két csontszilánk volt kis papírba becsomagolva. A papíron lévő írásból derült ki, hogy Szent Viktor és Szent Orbán vértanú pápák csontereklyéit őrizte a kazetta, amit a felszentelésekor helyeztek el az oltárban. Az akkori templomban ez volt a főoltár. Az ereklyecsontokat díszes tartóban a régi oltáron szemlélhetik meg a látogatók. A templom a falu központjában, a Fő út 50-es szám alatt tekinthető meg.

Utunkat a faluközpont felé (útjelző táblán TV-torony irányába), a zöld kereszten folytassuk tovább. A falu végén kisebb horgásztavat találunk, amely mellett kiépített pihenő is van.

Az aszfaltos utat követve folyamatos emelkedéssel térjünk vissza a TV-toronyhoz. Az út mellett nem sokkal a TV-torony előtt, fák között (jobbra az úttól) kereszt áll. A kereszt közeléből a Zalai-dombság délkeleti felére nyílik szép kilátás, távolban a nagybakónaki szőlőheggyel. Pihenjünk meg, ahogy a kereszt felirata is invitál.

Gyalogosan térhetünk vissza a Csibiti-tó partján álló pihenőhelyhez.

Vissza a pihenőhelyhez

Csibiti-tó (Újudvar) erdei kirándulóhely Az Újudvarhoz tartozó Csibiti-tó erdei kirándulóhelyről vagy a közeli Tukora-tetőről indulva három gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei