funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

„Völgykerülő túra” – kistúra Újudvar Csibiti-tó pihenőhely környékén

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 3,2 km
Össz. emelkedő:  130 m
Össz. lejtő: -130 m
Magasság max.: 309 m
Magasság min.: 193 m

Útvonal: Csibiti-tó pihenőhely – Csibiti-forrás – Csibiti-tó északi oldala – jelöletlen erdei ösvény – jelöletlen erdei út dél felé – Vadászles – jelöletlen út és K+ találkozása – K+ aszfaltos út – kilátópont a TV-torony mellett – út menti kereszt (déli végpont) – K+ úton a Csibiti-völgyben végig

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig

Az alig 1 óra időtartamú gyalogos túra szervezhető családi kiegészítő programként, de iskolai osztálykirándulásra is kiválóan alkalmas, ha az útvonal mentén különböző állomásokat alakítunk ki a diákoknak, ahol felmérhetik ismereteiket vagy ügyességüket. A túra során a Csibiti-völgy természeti értékeivel és a völgy felett emelkedő TV-torony építményével ismerkedhetünk meg. Figyelem! A túra első szakasza nem jelzett gyalogösvényen, majd erdei úton halad.

jelöletlen erdei út a Csibiti-völgyben
Jelöletlen erdei út a Csibiti-völgyben Foto: Kovács Károly

Útvonal

A Csibiti-völgyben található Csibiti-tó a környező források által táplált mesterséges víztározó, amelyet egy völgyzáró gát segítségével alakítottak a domboldalba illő idilli pihenőhellyé. A tó partján pihenőhely és tisztavizű forrás várja a kirándulókat.

az újudvari Csibiti-tó pihenője
Az újudvari Csibiti-tó pihenője Foto: Kovács Károly

Túránk kiindulópontja a pihenőhely, ahonnan északi irányba, a gáton kerüljük meg a tavat, és jelöletlen ösvényen haladunk délnyugati irányba, míg el nem érünk egy erdei utat (kerékpárral/terepjáróval/lovaskocsival is járható út). Ezen az úton haladunk a völgy déli, felső bejárata felé.

A Csibiti-völgy az örökzöld gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában. Körültekintő séta során a völgyben számos helyen találkozhatunk vele. Gyógynövény, leveleinek összehúzó, vérzéscsillapító, emellett epehajtó, vizelethajtó, izzasztó, köptető és sebgyógyító hatása van. Külsőleg égések és aranyér, belsőleg hasmenés, máj- és epebántalmak esetén alkalmazzák. A jelöletlen út mentén, egy vadászles mellett vaddisznóetetőt is láthatunk.

kék kereszt jelzés a Csibiti-völgyben
Kék kereszt jelzés a Csibiti-völgyben Foto: Kovács Károly

Felérve a völgy déli bejáratához a K+ és a P– jelzésen haladunk tovább dél felé. Az aszfaltos útra érve elhaladunk a TV-torony mellett. Kis kitérővel a torony felé szép időben az egész Principális völgyét belátjuk. A torony a 308 méter magas Tukora-tetőn áll, magassága 206 méter, a második legmagasabb ilyen jellegű építmény hazánkban (nem látogatható).

Utunkat az aszfaltos út mentén balra található keresztnél fordítjuk vissza a Csibiti-völgy irányába. Az 1932-ben állított feszület felirata: „Ha elfáradsz az élet küzdelmeiben, keress enyhülést mindig a keresztben.”

Sétánk során mindig a K+ jelzésen haladunk észak felé. A völgybe kanyargós gyalogösvény vezet vissza. Március-áprilisban az út mentén a szurdokerdők jellegzetes növényét, a lónyelvű csodabogyót is tanulmányozhatjuk.

szurdok a Csibiti-völgyben
Szurdok a Csibiti-völgyben Foto: Kovács Károly

A völgyben a kis tó keleti oldalán található a Csibiti-forrás, vize több más forrással együtt táplálja a kis tavat. Megállhatunk a kiépített pihenőhelynél, vagy körbesétálhatjuk a tavat.

Vissza a pihenőhelyhez

Csibiti-tó (Újudvar) erdei kirándulóhely Az Újudvarhoz tartozó Csibiti-tó erdei kirándulóhelyről vagy a közeli Tukora-tetőről indulva három gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei