funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

„Mélységjáró” túra – középtúra Újudvar Csibiti-tó pihenőhely környékén

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 6 km
Össz. emelkedő:  240 m
Össz. lejtő: -240 m
Magasság max.: 309 m
Magasság min.: 196 m

Útvonal: Csibiti-tó pihenőhely – Csibiti-völgy K+ – Völgykijárat K+ és P– – Kőkereszt K+K– és Z– Nagybakónak felé – K– a forrásokig – Kőszikla szurdok K▲ – vissza a K– jelzésen – K+ a kiinduló pontig

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig (Esős időszakban a Kőszikla-szurdok bejárása nem javasolt.)

A két óra időtartamú gyalogos túra szervezhető családi, baráti társaságoknak, de kisebb (4-10 év közötti) gyermekekkel csak szülői felügyelet mellett javasolt a végigjárása, mivel a Kőszikla-szurdokban haladó túraút kiépítettsége még nem tökéletes. A gyalogos útvonal ízelítőt kínál a dél-zalai dombvidék változatos formavilágából a szelíd lankáktól a homokkő sziklákig. A túrát különösen azoknak ajánljuk, akik szeretik a kihívásokat és kíváncsiak a dél-zalai dombvidék egyik legfestőibb részére.

létrán jutunk ki a Kőszikla-szurdokból
Létrán jutunk ki a Kőszikla-szurdokból Foto: Kovács Károly

Útvonal

A Csibiti-völgyben található Csibiti-tó a környező források által táplált mesterséges víztározó, amelyet egy völgyzáró gát segítségével alakítottak ki. A tó partján pihenőhely és tiszta vizű forrás várja a kirándulókat. A tó keleti oldalán található a Csibiti-forrás, amelynek vize nyári napokon is kellemesen hűsítő.

Túránk kiindulópontja a Csibiti-tó pihenőhely, innen indulunk a K+ jelzésen dombnak felfelé, déli irányba.

kék kereszt jelzés a Csibiti-völgyben
Kék kereszt jelzés a Csibiti-völgyben Foto: Kovács Károly

A Csibiti-völgy az örökzöld gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában. Körültekintő séta során a völgyben számos helyen találkozhatunk vele. Gyógynövény, leveleinek összehúzó, vérzéscsillapító, emellett epehajtó, vizelethajtó, izzasztó, köptető és sebgyógyító hatása van. Külsőleg égések és aranyér, belsőleg hasmenés, máj- és epebántalmak esetén alkalmazzák.

A K+ jelzéshez a völgy kijáratánál a P– csatlakozik. Ezen haladunk tovább dél felé.

Az aszfaltos útra érve haladjunk el a TV-torony mellett. Kis kitérővel a torony felé szép időben az egész Principális-völgyet belátjuk. A torony a Principális-völgy meghatározó látképi eleme, a völgy minden pontjáról jól látható, hiszen 308 méter magasságon áll a Tukora-tetőn. Maga a torony 206 méter magas. A TV-toronyba nem lehet felmenni, de a dombtetőről csodálatos látvány tárul elénk: a dimbes-dombos zalai táj.

TV-torony a Tukora-tetőn
TV-torony a Tukora-tetőn Foto: Kovács Károly

Utunkat az aszfaltos út mentén balra található kereszt után fordítjuk a K– és Z– jelzéssel jelölt útra, amelyet Nagybakónak felé, keleti irányba követünk. Az 1932-ben állított feszület felirata: „Ha elfáradsz az élet küzdelmeiben, keress enyhülést mindig a keresztben.” Földúton haladunk a szántóföldek mentén utunk következő állomásához. A K– és Z– jelzés szétválásánál a K– jelzésen haladunk tovább az erdőben északi irányba.

A Nagybakónak határában futó turistaútvonalak kedvelt kirándulóhelynek számítanak. A K– jelzés mentén helyezkedik el az egyik pihenő, ahol három forrás található. A középsőt Árpád-forrásnak hívják, amely víz nélküli emlékforrás. Az eszperantó források jobb és bal oldalra találhatók az Árpád-forrástól. Két jeles magyar eszperantistának, Baghy Gyulának és Kalocsay Kálmánnak állítanak emléket a források. Mindkét forrás vize iható és a völgyből kiinduló vízfolyást táplálják. A forrásoktól a K– jelzésen haladunk tovább, majd a K▲ jelzés elérésekor balra fordulunk északkeleti irányba.

A K▲ jelzést követve érjük el túránk leglátványosabb részét, a Kőszikla-szurdokot. A szurdok bejáratánál tábla figyelmeztet arra, hogy az útvonal rossz időjárás esetén nem veszélytelen. Ezt a vadregényes helyet népiesen Kiciklának nevezték el. Megkapó látványt nyújtanak az egyre mélyülő, meredek homokkő sziklafalak. A szurdok érdekessége, hogy egy esős nap után a sziklafalak „könnyeznek”. A meder vize ezekből a falakból és a rétegesen elhelyezkedő homokkövek alól szivárog. A szurdok mikroklímája biztosítja a májmoha, a lónyelvű csodabogyó, a madárfészek kosbor életfeltételeit, amelyek amúgy nem jellemzőek erre a dombvidékre. A turisták megcsodálhatnak többféle védett virágos növényt is: erdei cikláment, szártalan kankalint, farkasboroszlánt, pirítógyökeret. A kijelölt út elhagyását azonban nem javasoljuk.

A szurdok végén 3 elemből álló létrasoron kell felkapaszkodni, hogy folytathassuk túránkat. Ez a legismertebb és leglátványosabb eleme az útvonalnak.

A szurdokból kiérve a K▲ jelzésen haladunk tovább, amely délnek fordul és csatlakozik a K– jelzéshez. Itt már jártunk. A K– és K+ jelzésen térhetünk vissza a Csibiti-völgyi pihenőhelyhez.

Vissza a pihenőhelyhez

Csibiti-tó (Újudvar) erdei kirándulóhely Az Újudvarhoz tartozó Csibiti-tó erdei kirándulóhelyről vagy a közeli Tukora-tetőről indulva három gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei