funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

„Látványtúra Újudvar környékén” - nagytúra Újudvar Csibiti-tó pihenőhely környékén

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 13 km
Össz. emelkedő:  360 m
Össz. lejtő: -360 m
Magasság max.: 309 m
Magasság min.: 162 m

Útvonal: Csibiti-tó pihenőhely – K+ jelzésen délnek – P– és K+ találkozásától a két jelzést követjük – TV-torony mellett: kilátás a Principális völgyére – TV-torony után P– Újudvarba – utak találkozásánál, a kereszt után, a templom felé a mély úton – a templom után délre, majd keletre tartó út a TV-torony felé – Dózsa György utca 11-13. között keletre (Földút) – jelöletlen úton fel a kálvárián a keresztig – ugyanezen a földúton vissza, majd a Z+ jelzésen északnak – TV-torony – K+ jelzésen vissza a Csibiti-tó pihenőhelyre

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: minden évszakban

A 3-4 óra időtartamú gyalogos túra szervezhető családi, baráti társaságoknak, vagy felső tagozatú iskolai osztályoknak is. A gyalogos útvonal mentén többször gyönyörködhetünk a Principális-völgy látványában. A túrát azoknak ajánljuk, akik a természeti értékek mellett az ember és a táj együttélésére kíváncsiak.

Útvonal

A Csibiti-völgyben található Csibiti-tó a környező források által táplált mesterséges víztározó. A tó partján pihenőhely és tiszta vizű forrás várja a kirándulókat. A tó keleti oldalán található a Csibiti-forrás, amelynek vize nyári napokon is kellemesen hűsítő.

Túránk kiindulópontja a pihenőhely, innen indulunk a K+ jelzésen felfelé, déli irányba.

A Csibiti-völgy az örökzöld gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában. Körültekintő séta során a völgyben számos helyen találkozhatunk vele. Gyógynövény, leveleinek összehúzó, vérzéscsillapító, emellett epehajtó, vizelethajtó, izzasztó, köptető és sebgyógyító hatása van.

A K+ jelzéshez a völgy kijáratánál a P– csatlakozik. Ezen haladunk tovább dél felé. Az aszfaltos útra érve haladjunk el a TV-torony mellett.

A TV-torony a Principális-völgy meghatározó látképi eleme, a völgy minden pontjáról jól látható, hiszen 308 méter magasságban áll a Tukora-tetőn. Maga a torony 206 méter magas. A TV-toronyba nem lehet felmenni, de a dombtetőről csodálatos látvány tárul elénk: a dimbes-dombos zalai táj. Mielőtt rátérnénk a P– jelzésre, gyönyörködjünk egyet a kilátásban. (Érdemes feltenni a kérdést: hány templomtornyot tudunk megszámolni a Principális völgyében?) A TV-torony szomszédságában a helyi egyházközség évente megrendezi a Szent Rita Katolikus Hittantábort, amely több száz fiatalnak biztosít 3-5 napos, tartalmas testi-lelki kikapcsolódást és szellemi töltekezést.

A P– jelzést követve induljunk el a hegyről le, nyugati irányba.

A P– jelzésen lefelé haladva az újudvari szőlőhegyen megyünk keresztül. A takaros pincék mellett több út menti keresztet is láthatunk. Lefelé ereszkedve többször is gyönyörködhetünk a szép kilátásban.

a TV-torony az újudvari szőlőhegyről
A TV-torony az újudvari szőlőhegyről Foto: Kovács Károly

A P– jelzést egy, a falu közelében egy magányos lakóház előtt álló út menti keresztnél hagyjuk el és balra fordulva (keleti irányba) egy mélyúton (ún. horhoson) ereszkedünk le Újudvar központjába. A település látnivalója a XX. század első felében épült Havas Boldogasszony-templom. A templom a falu központjában, a Fő út 50. szám alatt tekinthető meg.

Utunkat a faluközpont felé (útjelző táblán TV-torony irányába) a Z+ jelzésen folytatjuk tovább.

A Dózsa György utcán dél felé haladva a 11. és 13. számú házak között forduljunk keletre és jelöletlen úton térjünk rá (jobbra) a település kálvária sorára. Az útvonal kisebb pincék mellett halad el, és kellemes emelkedéssel halad a Dallas-alja elnevezésű dombra. Az útvonal mentén Krisztus szenvedéstörténetét V. Majzik Mária keramikus alkotásai elevenítik fel. A 15. stációval érkezünk fel a dombra, ahol már korábban is állt kereszt. (A község egy nemzeti lobogót is felállított itt.) Csodálatos a kilátás a Principális-völgyre és a településre. Egyházi események helyszíneként is látogatják a dombtetőt nagypénteken és pünkösdkor.

Kis pihenő után (a kereszt mellett rönkpadok találhatók) induljunk vissza a már megtett úton. A Dózsa György utcára érve, a Z+ jelzésen haladjunk a TV-torony felé az aszfaltos úton.

A falu végén kisebb horgásztavat találunk, amely mellett kiépített pihenő is van, érdemes egy kis kitérőt tenni ide.

faluvégi horgásztó Újudvaron
Faluvégi horgásztó Újudvaron Foto: Kovács Károly

A TV-toronytól a már ismert K+ jelzésen térhetünk vissza a Csibiti völgyébe.

Vissza a pihenőhelyhez

Csibiti-tó (Újudvar) erdei kirándulóhely Az Újudvarhoz tartozó Csibiti-tó erdei kirándulóhelyről vagy a közeli Tukora-tetőről indulva három gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei