funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

„Három falu” kerekező Kistolmácsról

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 18 km
Össz. emelkedő:  280 m
Össz. lejtő: -280 m
Magasság max.: 291 m
Magasság min.: 174 m

Útvonal: Nepomuki Szt. János-szobor melletti pihenőhely – Kozár-forrás – a Csömödéri Állami Erdei Vasút kistolmácsi állomása – kék jelzésen Bázakerettyére – településközpontban (dohánybolt) letérés a kék jelzésről kelet felé Petőfi Sándor utcán – majd földúton a szőlőhegyet érintve megérkezés a Bázai településrészre (piros sáv jelzés) – innen aszfaltos úton Borsfa felé – Kék jelzés a településen keresztül a Szentháromság-kápolnáig – kék jelzésen vissza Kistolmácsra – Kistolmácsi-víztározó

  • Túra típusa: Kerékpáros
  • Ajánlott időszak: áprilistól szeptember végéig
  • Elsősorban túrakerékpárral javasolt útvonal

A közel 2 óra időtartamú kerékpáros túrát gyakorlott kerékpározóknak javasoljuk, akik nem rettennek vissza a kanyargós hegyi utaktól és a változatos útviszonyoktól (aszfalt, murvás út, földút). A túra keretében 3 települést ismerhetünk meg. Bázakerettyét, a magyar olajipar bölcsőjét, Borsfát, ahol a falu gazdasági életének meghatározó része a fafeldolgozás és Kistolmácsot, ahol a természeti értékek turisztikai hasznosítására látunk jó példákat. A képet színesíti a borsfai kápolna, ahol a szakrális funkciók elvesztése után művészeti galériát rendeztek be. Mindaz beleágyazódik egy lankás dombvidékbe, ahol utunkat elsősorban lombhullató erdők kísérik.

Kistolmácsi utcakép
Kistolmácsi utcakép Foto: Kovács Károly

Útvonal

A Kistolmácsi-tó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. A szépen kialakított, de felújításra szoruló forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. A forrás felett félköríves terméskő talapzaton Nepumuki Szent János 2,5 m magas faszobra áll (Boa Endre és Bedi László alkotása.)

A forrástól a kék jelzésen indulunk északnyugati irányba, hamarosan elérjük a Csömödéri Állami Erdei Vasút kistolmácsi állomását és az erdei lakot, majd az aszfaltos út erdők között vezet tovább. A területet keletről gyertyánosok és tölgyek által alkotott erdő, míg a nyugati oldalon gyertyános-bükkös erdő alkotja. Utunkat az erdei vasút keresztezi.

Az első település, amit érintünk, Bázakerettye. Az erdei vasút első megállójánál étterem is várja a kulináris élvezetekre vágyókat. Az egységes Bázakerettye község csak 1937 óta létezik, előtte két önálló faluból, Bázából és Kerettyéből állt. 1923-ban azonban hirtelen szerencse köszöntött a két falura, mivel Kerettye határában kőolajat és metángázt találtak. 1938-ig összesen 3 kutat fúrtak az újonnan egyesített településen, leginkább Báza és Kerettye között. A kőolajbányászatnak köszönhetően a település jelentős fejlődésnek indult, amely épületein is meglátszik. Érdemes a művelődési ház környékén sétálni egyet, vagy a Budafai Arborétum közelében található BT–2 jelű mérőállomás korábbi kezelőépületében lévő, "A Szénhidrogén-bányászat története Zalában" című kiállítást megtekinteni (előzetes bejelentéssel látogatható).

Bázakerettyéről keleti irányba folytassuk az utat, majd a település szőlőhegyére (Nagyhegy) vezető földúton haladjunk. A szőlőhegyi úton tartson a kereszteződésben kelet felé és elérjük a Bázai településrészt. Innen aszfaltos bekötő úton haladjunk DK-i irányba Borsfa felé.

Borsfán végighaladunk déli irányba, elérjük a kék jelzést, és azt követjük. Az első utcán jobb kéz felől nyugatnak fordulunk a Szentháromság-kápolna felé. Ez volt Borsfa első temploma, melyet 1896. május 31-én szenteltek fel. Egykor itt tartották a falu istentiszteleteit, sőt még Kistolmácsról is ide jártak az emberek. A kápolna azonban hamarosan kicsi lett az egyre növekvő lakosságnak, így az egyházközség 1940-ben megvásárolta a Berg-család kúriáját, és benne alakított ki imahelyiséget és paplakot. Innentől kezdve a kápolnát csak évente egy alkalommal, búcsúkor használták. Felújítására 2002-ben került sor, az épület állandó használatának megteremtésére Lengyák István nagykanizsai tanár javaslatára alakították ki művészeti tárlatok befogadásának lehetőségét, megtartva a kápolna eredeti, fogadalmi funkcióját. A kéktúra útvonalon kerekezünk Kistolmács felé (földút).

Kistolmács elsősorban a mellette lévő tóról és az erdei vasútról ismert (déli végállomás). A Kistolmácsi-víztározó kialakítását meghatározta, hogy szénhidrogén kutatás közbeni geológiai robbantás következtében nagy hozamú forrás fakadt (ez a Kozár-forrás), amely a völgyben folyó Béci-patakkal együtt elégséges vízforrásnak bizonyult. Lényegében a tó egy völgyzárógátas víztározó. A tó kiválóan alkalmas fürdőzésre és horgászásra. A fürdőzéshez szükséges szociális létesítmények a tó déli végében találhatók (öltözők, mosdók). Ha időnk engedi, mártózzunk egyet a tó vizében. A tavat elhagyva a kék jelzésen haladjunk tovább, amíg elérjük a kiinduló pontunkat.

Vissza a pihenőhelyhez

Kistolmácsi forrás erdei kirándulóhely A Kistolmácsi-víztározó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. A szépen kialakított forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. 3-3 gyalogos és kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei