funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

„Háromfalu” kerékpáros túra Obornak erdei pihenőhelyről

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 15 km
Össz. emelkedő:  230 m
Össz. lejtő: -230 m
Magasság max.: 256 m
Magasság min.: 159 m

Útvonal: Obornak Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola – a buszmegálló mellett földút – délre Obornakot kikerülve – Eszteregnye felé aszfaltút (sárga jelzés) – Sormási templom – Kerékpárúton a faluközpontba – északnak Sormási erdő felé – kék jelzés – kék háromszög jelzés – Obornak Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola

  • Túra típusa: Kerékpáros
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól őszig
  • Esős időszak után a Sormás–Obornak közötti szakasz erősen sáros
  • Parkolási lehetőség az erdei iskola előtti területen – buszforduló mellett.

Ez a túra egy kis csalással indul a nevében. Az útvonal mentén három települést érintünk, de ezek közül Obornak közigazgatásilag nem önálló, a közel 4 kilométerre lévő Eszteregnyéhez tartozik.

A kerékpáros túra 1-2 óra alatt teljesíthető, amely változatos élményeket nyújt a család minden tagjának. A túra során a zalai erdők természeti értékeivel és jellegzetes kistelepülésekkel ismerhetjük meg. Az útvonal jelentős része aszfaltos út vagy jól karbantartott földút.

Eszteregnye és Sormás közötti út
Eszteregnye és Sormás közötti út Foto: Kovács Károly

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépületben az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várják.

Az erdei iskola melletti buszfordulónál haladjunk nyugat felé a földúton. Az első kereszteződésnél balra fordulunk a kék háromszög jelzésen. Innen jó minőségi erdészeti úton kerekezhetünk déli irányba Obornak település mellett.

Utunk az erdészeti útról áttér az aszfaltos bekötő útra (sárga jelzésű turistaút), ugyanakkor változatos erdőrészleteket láthatunk. Sokan tudják, hogy Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, területének közel 30%-án erdő található. A leggyakrabban előforduló lombhullató fafajok itt a tölgy, a gyertyán és a bükk. Az Obornak közeli területek lombhullató erdői e 3 fafajból tevődnek össze. Legismertebb a kocsánytalan tölgy. Átlagos magassága 20-40 méter. Koronája karcsú, ágai egyenesek. Levelei hosszú nyéllel csatlakoznak a hajtásokhoz, makkjai viszont nem kocsánnyal csatlakoznak a szárhoz (innen az elnevezés).

öreg tölgyfa az obornaki út mentén
Öreg tölgyfa az obornaki út mentén Foto: Kovács Károly

A bükk egészen más jellegű növény a tölgy mellett. 40 m magasra is megnövő, egyenes, hengeres törzsű fa. Koronája magas, boltozatos. Zárt állományokban a törzse csak magasan ágazik el, a magányos példányoké jóval lejjebb – ezek koronája félgömb alakúvá fejlődik. A kérge vékony, sima, világos- vagy sötétszürke. A levelek gyakran csak tavasszal hullanak le. Lombja ősszel aranysárgára színeződik. (A bükkerdők leveleik miatt aranylanak télen is.) A gyertyán a nyírfafélék családjába tartozó növény. Viszonylag kistermetű fák. Váltakozó állású, kétszeresen fűrészes, egyszerű leveleik 3–10 cm hosszúak. Virágaik tavasszal nyílnak, szél porozza őket, lecsüngő barkavirágzatot alkotnak. A termés apró makkocska, kb. 3–6 mm hosszú kupacslevelek borítják.

3 km megtétele után érkezünk meg Eszteregnyére. A község déli sarkában a Kisfenyős nevű szántón épületromok találhatók. A monda szerint várkastély állt itt, mely a gazdag Eszter kisasszonyé volt. A nagy erdőt ő hagyta a községre, ezért a nép hálából Eszteregnyének nevezte el a falut. A XX. század fordulóján jelentős volt a háziipar. Híresek voltak a takácsok, a fonás és szövés művészete, a gerencsér és a földedénykészítő. Termékeiket Nagykanizsán árusították. Napjainkban sajnos a kézművesség már a múlté, de helyi élelmiszer még készül a faluban. A Míves Tejmanufaktúra (Csíkfa u. 15.) joghurtokkal és sajtokkal várja az ínyenceket.

Eszteregnye egyik látnivalója a Nagyboldogasszony-templom. A római katolikus templom 1870-ben épült. A templomkertben állíttatták az I. és II. világháborús hősök emlékművét.

A templom melletti földúton forduljunk DK-i irányba. Jó minőségű úton haladjunk Sormás felé. Útközben áthaladunk az M7 autópálya felett.

Sormás település neve Saramás alakban fordul elő először 1347-ben. E magyar helységnév a kígyóvirág, vadhagyma jelentésű sárma növényre vezethető vissza. Szent Rókus katolikus temploma a XIX. században épült és egy temető közepén áll a falu szélén. (Egyhajós, egyenes szentélyzáródású.)

A településre beérve kiépített kerékpárúton jutunk a falu orsó alakú központjába. A központban forduljunk északi irányba és a Sormási-erdő felé hagyjuk el a falut. Ez az út a szőlőhegyre vezet. Mivel Sormás sík területen fekszik, a helyi gazdáknak Homokkomáromban van a birtokuk. A kék és piros jelzés találkozásáig folytatjuk a kerekezést, ahol a kék jelzésen ÉNY felé (alra) fordulunk. 1,5 km múlva érkezünk az Obornak előtti Mántai-patak partjához.

Itt a kék háromszögön keresztül folytatjuk utunkat Obornak felé. Obornak tipikus egyutcás zalai kistelepülés. Napjainkban Eszteregnyéhez tartozik közigazgatásilag. A településrészt nyugatról a Mántai-patak határolja. Lakóházai között van egy-két felújításra érdemes régi épület. A központban kis fa harangláb áll.

harangláb Obornakon
Harangláb Obornakon Foto: Kovács Károly

Áthaladunk Obornakon, majd megérkezünk az erdei iskola elé.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei