funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Kistolmácsi kilátó kerékpártúra

Download track as GPX file to load it on your GPS device.
Teljes táv: 8 km
Össz. emelkedő:  160 m
Össz. lejtő: -160 m
Magasság max.: 263 m
Magasság min.: 174 m

Útvonal: Kistolmácsi-forrás pihenőhely (Kozár-forrás) – Kistolmácsi-víztározó keleti oldala (kék sáv) – Kék jelzés a településen keresztül (3,3 km) – letérés délkeletre: földút a kistolmácsi szőlőhegy felé – kilátó irányjelzés – Kistolmácsi kilátó – kék sáv a tóig (Szabadstrand) – gát délnyugati irányba földúton (kb. 800 m) – földúton északra – zöld sáv – pihenőhely

  • Ajánlott időszak: áprilistól szeptember végéig
  • Túra típusa: Kerékpáros
  • Parkolási lehetőség az erdei vasút állomása mellett

A közel 1 óra időtartamú kerékpáros túrát gyakorlott kerékpározóknak javasoljuk, akik nem rettennek meg egy kis hegyi menettől (70 m-s szintkülönbség), ugyanakkor a túra kezdeti és záró szakasza a tó környékén könnyedén teljesíthető.

A kistolmácsi szőlőhegyre felkerekezők és kilátóra felkapaszkodók megfelelő látási viszonyok mellett akár Horvátországig elláthatnak. A kilátó elhelyezkedése miatt a Kistolmácsi-víztározóra is remek kilátást biztosít. A túra során a Kistolmácsi-víztározó és környezetének természeti és épített értékeivel ismerkedhetünk meg.

a kistolmácsi szőlőhegyen álló kilátó
A kistolmácsi szőlőhegyen álló kilátó Foto: Kovács Károly

Útvonal

A Kistolmácsi-víztározó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. Létrejöttét egy geológiai robbantásnak köszönheti. A szépen kialakított, de felújításra szoruló forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. (Bár a forrás mellett jó minőségű bekötőút van, nem javasoljuk ide a parkolást, a forrást felkereső autósok nagy száma miatt.)

A forrás felett félköríves terméskő talapzaton Nepumuki Szent János 2,5 m magas faszobra áll (Boa Endre és Bedi László alkotása). A forrást tréfásan a szobor után Pumukli forrásnak is nevezik.

Kozár-forrás és pihenőhely Kistolmácson
Kozár-forrás és pihenőhely Kistolmácson Foto: Kovács Károly

A forrástól a kék jelzésen indulunk déli irányba, hamarosan elérjük a Kistolmácsi-víztározót, melyet nyugati oldalról kiépített pihenőrész övez. A tó kialakítását meghatározta, hogy szénhidrogén-kutatás közbeni geológiai robbantás következtében nagy hozamú forrás fakadt (ez a Kozár-forrás), amely a völgyben folyó Béci-patakkal együtt elégséges vízforrásnak bizonyult. Lényegében a tó egy völgyzárógátas víztározó.

Mivel a tó csodálatos környezetben, könnyen megközelíthető helyen várja az érdeklődőket, több vendéglátóhely is üzemel a közelében általában májustól szeptemberig. A tó kiválóan alkalmas fürdőzésre és horgászásra. A fürdőzéshez szükséges szociális létesítmények a tó déli végében találhatók (öltözők, mosdók). Ha időnk engedi, mártózzunk egyet a tó vizében.

A tavat elhagyva a kék jelzésen haladjunk tovább, míg az letér észak-keleti irányba (balra). A szőlőhegyre felfelé tartva mindig jobb kéz felé tartsunk, hagyjuk el az erdőbe betérő kék jelzést, és a kereszteződéstől a kilátó feliratot kövessük.

A Tolmácsi-hegy dél-nyugati nyúlványán álló Kistolmácsi kilátó egyike annak a hétnek, amely a Kerka-menti Települések Szövetsége által vezetett „Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén” című projekt részeként a Letenyei-dombság legszebb dombhátait ékesíti. A 2011-ben átadott faépület 12 méter magas, négyszintes, csonka kúp alakú. A kilátóból gyönyörű kilátás nyílik magára Kistolmácsra, a Béci-patak völgyére és a horvátországi Muraközre. A kilátó télen-nyáron látogatható saját felelősségre.

Térjünk vissza a tó déli széléhez a már ismert úton, majd a forduljunk balra, és a gáton kerekezve haladjunk a tavat szegélyező erdősáv felé. Itt a tó nyugati partján haladjunk a földúton tovább. A zöld jelzést elérve kiérünk az erdei pihenőhelyhez.

Az úton északra fordulva a Csömödéri Állami Erdei Vasút végállomását pillanthatjuk meg. A 2012-ben felújított kis állomásra futnak be a dízel mozdonyok vontatta szerelvények és havonta egyszer-egyszer Ábel, a Székelyföldről elszármazott gőzmozdony. Aki kicsit beleásta magát a kisvasút történetébe, az tudhatja, hogy az 1910-es évektől számítódik a vasút itteni létezése, amelyet az erdőgazdálkodás és a fakitermelés megkönnyítése érdekében építettek hajdan az Esterházy hercegek. A Csömödéri Állami Erdei Vasút hálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer. Ebből személyszállításra közel 30 km alkalmas. Jelenleg Lenti és Kistolmács között közlekednek menetrend szerinti járatok májustól szeptemberig, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot. A kisvonaton kerékpár szállítására is van lehetőség.

Kistolmácsi erdei vasút megálló
Kistolmácsi erdei vasút megálló Foto: Kovács Károly

Vissza a pihenőhelyhez

Kistolmácsi forrás erdei kirándulóhely A Kistolmácsi-víztározó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. A szépen kialakított forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. 3-3 gyalogos és kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei