funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Szigligeti vár

A szigligeti Vár-hegy tetején található várat egyáltalán nem a panoráma miatt építették a XIII. század közepén, de a XXI. századra - főleg 2013-as felújítása óta - tény, hogy ez lett a legfőbb vonzereje, ami miatt önmagában is érdemes ide ellátogatni. A középkori eredetű várrom tetejéről gyönyörűen belátni a Balaton-felvidék tanúhegyeit, a Balatont és a szemközti partot is.

a Szent György-hegy magasodik a szigligeti vár falain túl
A Szent György-hegy magasodik a szigligeti vár falain túl Foto: funiQ

Autóval a 71-es úton, majd az Öregfalu temploma melletti parkolóban hagyva az autót jutunk fel a várba. Gyalogos turistáknak jó tudni, hogy az Országos Kéktúra érinti Szigligetet, majd szintén a templom mellől induló macskaköves úton kell felsétálnunk a várhoz.

A Balatoni Bringakörút a 71-es úttal fut párhuzamosan ezen a részen, így a vár magasságában, a Ciframajornál érdemes elkanyarodni a vár felé.

Az egész évben nyitva tartó várban rendszeresen tartanak középkori várjátékokat és koncerteket is.

Az Öregfaluból indul a nem egészen 5 km-es Kamon-kő tanösvény, amin keresztül bejárjuk a Hálás-tetőt, a tanösvény névadóját, egy látványos sziklavonulatot, és eljutunk az Avasi templomromhoz is, amely egy Árpád-kori falu emlékét őrzi.

Információ:

Cím: 8264 Szigliget, Kossuth u. 54.
e-mail: szigligetinfo@gmail.com
Árak: felnőtt belépő: 800 Ft; gyerek: 400 Ft
Csak készpénzt fogadnak el!
Hivatalos weboldal: www.szigligeti-var.hu

Története

A ma látható vár(rom) elődjét a tatárjárás után a pannonhalmi apátság építtette 1260 és 1262 között, majd a következő évszázadokban sokszor cserélt gazdát a vár, miközben korszerűsítették és újabb részekkel toldották meg a stratégiai fontosságú várat. A török időkben részévé vált a végvár-rendszernek, de sosem került a törökök kezére. Ekkoriban vált híressé Magyar Bálint várparancsnok. Később elvesztette hadászati jelentőségét, és ezzel együtt romlott az állapota. Végét mégsem egy ostrom, hanem a természet okozta: 1697-ben villám csapott a toronyba, ahol a puskaport tárolták, így a vár nagy része leégett. A kegyelemdöfést 1702-ben a Habsburg uralkodó, I. Lipót adta meg, aki sok más várral együtt leromboltatta a Szigligeti várat is. A lengyeltóti Lengyel család, aki több száz éven át birtokolta a várat, már nem állíttatta azt helyre, így köveit a helyiek hordták szét az építkezésekhez, a maradékot pedig a természet pusztította.

Megóvni, újjáépíteni, turisztikailag "felépíteni" - ez mind a XX. század eredménye, legutóbb 2013-ban történt olyan nagyszabású fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy évente sok ezer turista élvezhesse a kilátást és a korabeli élet nyomait bemutató helyszínt egyaránt.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.

Tanúhegyek

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken Több millió év történetét mesélik el nekünk a Balaton-felvidék jellegzetes formájú hegyei, mégis mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Cikkünkből kiderül, hogy melyik tanúhegyről lehet siklóernyőzni, melyik hegyet vágták félbe, hol találunk várromokat, vagy hogyan jutunk el a bazaltorgonákig.