funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Bivalyrezervátum, Szécsisziget

Az ázsiai vagy indiai vadbivalytól származó házi bivalyt nagyjából 6000 évvel ezelőtt háziasították. Magyarországra az itt megtelepedő avar népekkel együtt került valamikor a VI. század közepén.

Erdélyben és Szatmárban kis gazdaságokban, míg Somogy és Zala megyében a nagy gazdaságokban tenyésztették ezt a nagy teherbírású állatot. A közönséges szarvasmarhánál igénytelenebb, de a hidegre és a melegre egyaránt érzékeny állat a mocsaras vidéket is kedveli, így a Kerka holtága körül kialakult ingoványos terület tökéletes élőhely a bivalyoknak.

a Bivalyrezervátum egyik lakója
A Bivalyrezervátum egyik lakója Foto: MTDMSz/Cartographia ©

Hazánkban ma már csak 300-350 házi bivaly van, amelyeknek nagy része Nemzeti Parkok területén él.

A lomhának, nyugodtnak tűnő állatokkal érdemes vigyázni, ugyanis az egyik legkiszámíthatatlanabb háziállat. Ha ingerlik, vagy veszélyben érzi magát, megvadul, és képes eltaposni ellenségét.

A Szécsiszigeten lévő bivalyrezervátumot a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapította 1999-ben. A rezervátumot alapvetően génmegőrzési céllal hozták létre, de fontos szempont volt kialakításakor az állatok bemutatása a látogatók számára, illetve a legelők természeti értékeinek és a tájképi értékeinek megőrzése is.

házi bivalyok
Házi bivalyok Foto: funiQ

Szécsiszigeten a nem kívánatos beltenyészet elkerülése érdekében két különböző tenyészetből való bivalycsorda lett telepítve. Az évek során több bivalyborjú is született, így a rezervátum elérte célját.

Elérhetőség

Telefon: +36 70 316 3690
Nyitva tartás: szabadon látogatható