funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Sárberki horgásztó, Lenti

A Lenti melletti bányató az 1970-es évek közepén kezdett kialakulni, majd a rákövetkező 15 évben itt folyt kavicsbányászat következtében jött létre. A környékbeli lakosok már a bányászás idején elkezdték - nem tervszerűen - behurcolni a halakat a tóba, emellett a Kerka áradásával és a madarak "segítségével" természetes úton is folyt a tó halainak telepítése. Így alakult ki a víz természetes halfaunája. 2002 elejéig a bányató horgászati szempontból “vadvízként” működött. A bányatóból csak ezt követően alakították ki a Sárberki horgásztavat.

A szlovén és a horvát határtól mindössze 32 km-re fekvő, 6 hektáros horgásztó partján az évek során 10 faházat építettek fel, amelyek szálláshelyet biztosítanak a pihenni, horgászni vágyó vendégek számára. A faházakhoz terasz, stég, parkoló és grillező is tartozik az egyéb szolgáltatások mellett. A parton lakóautók és sátorozók számára is bőven akad hely.

A Sárberki horgásztó Lentiből, gyalogosan is könnyen elérhető, látványa, nyugodt környezete megér egy sétát, akkor is, ha nincsen nálunk pecabot.