funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Kistolmácsi-tó

Kistolmácstól északra, Bázakerettye felé találjuk az 1989-ben épült, 11,2 hektár nagyságú völgyzárógátas víztározót. A tó kialakulása az 1980-as évek közepére nyúlik vissza, amikor az olajkutatás során egy geológiai robbantás következtében nagy vízhozamú forrás tört a felszínre, amely a Béci-patakkal együtt azóta is táplálja a tározót.

A forrás adta az ötletet egy ún. közjóléti tó kialakítására, ami a mai napig kedvelt kirándulóhely; fürdőzők, kempingezők, turisták és - a tilalmi időt kivéve - horgászok népesítik be partját. Büfé és kiépített szabadstrand szolgálja az ideérkezők kényelmét, a tónál vízibiciklit bérelni és kajakozni is lehet.

A tó jelentősen megnövelte a település és környékének idegenforgalmát. A turizmus fellendülését jól mutatja, hogy Kistolmácson a méretéhez képest sok vendéglátó- és szálláshely található.

A tóban napi és heti területi jegy ellenében lehet horgászni is. A változatos halállomány része a ponty, amur, compó, ezüstkárász és a különböző keszegfajok, valamint a ragadozó halfajok közül a süllő, csuka és balin.

A tó északi részén, a Kistolmácsi Erdei Laknál található a Lenti és Kistolmács között közlekedő erdei kisvasút egyik végállomása.