funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Vétyem Erdőrezervátum (Vétyemi ősbükkös)

Az erdőrezervátum egy olyan védett erdőterület, amely egy fokozottan védett magterületből és a körülötte lévő védőzónából áll. A védőövezetben természetközeli erdőgazdálkodás folytatható, de a magterületen minden közvetlen emberi tevékenység - így az erdőgazdálkodás is - tiltott, hogy az erdő természetes folyamatait zavartalanul lehessen tanulmányozni, és hogy az erdő hosszútávú, emberi beavatkozás nélküli természetes ökológiai és evolúciós folyamatait megismerhessük. Az erdőrezervátumok vizsgálata során összehasonlítható a természetes, érintetlenül hagyott erdő a kezelttel.

Vétyemi Ősbükköst jelző tábla

Az erdőrezervátumok változatos erdőszerkezetű, gazdag és különleges növény- és állatvilággal rendelkeznek. Magyarországon az 1990-es években kezdődött az erdőrezervátum-hálózat kiépítése, és több területen a kutatás is. A hazai hálózat ma több mint 60 erdőrezervátumot foglal magába.

Vétyem erdőrezervátum
Vétyem erdőrezervátum Foto: MTDMSz/Cartographia ©

A Vétyemi ősbükkös az országos erdőrezervátum program keretén belül kijelölt erdőrezervátumok egyike, a zalai természetes erdők, ezen belül a dél-dunántúli bükkösök "bemutatóterme".

bükkfa a Vétyem Erdőrezervátumban
Bükkfa a Vétyem Erdőrezervátumban Foto: MTDMSz/Cartographia ©

Szép növésű, hatalmas bükkfák teszik ki az erdőrezervátum nagy részét, a fák átlagosan 170 évesek és 40 méter magasak. Jól megfigyelhető a természet körforgása: a magterületen belül néhol nem könnyű a haladás, mivel a kidőlt, öreg fákat nem szállítják el, az időre és a természetre bízva azokat.

Az ősbükkös területén tájékoztató táblákon olvashatjuk az 1974-es és az 1996-os állapotfelmérés eredményeit, ami alapján jól nyomon lehet követni az erdő fejlődését.

információs tábla a Vétyem erdőrezervátumban
Információs tábla a Vétyem erdőrezervátumban Foto: MTDMSz/Cartographia ©

A talajszint növényei között megtalálható a gímpáfrány, erdei pajzsika, tündérfürt, farkasboroszlán.

A szabadon látogatható erdőrezervátum a Zalaerdő Zrt. kezelésében áll, és Tormafölde határában található.

Vétyemi Erdőrezervátum