funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Gosztola

Az erdők által ölelt kis Zala megyei községet alig több mint félszázan lakják, ám környezete és szálláshelyei másokat is a faluba vonzanak, így az utóbbi két évtizedben fejlődésnek indult. A közeli dombon szőlőt termesztenek. Lakója még a falunak egy ritka és veszélyeztetett állatfaj, a csonkafülű denevér.

Túraajánlatok

Látnivalók

Szent Mária Magdolna-kápolna Az egyik legkisebb Zala megyei kápolna egy középkori templom újjáépítésével jött létre 1847-48-ban, erről tanúskodik kora gótikus ablaka is. Eredeti oltárképe tönkrement az idők során, így újat festettek, amely a bűnbánó Magdolnát ábrázolja.

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal Zala egyik jelentősebb gyalogos túraútvonala a dr. Papp Simon geológus nevét viselő körtúra, amely a megye egykori olajvidékével kapcsolatos területeken vezet végig. A geológus nyomában járva megcsodálhatjuk a Vétyemi ősbükköst, a Maróci-szőlőhegyet és számos, Zala megye kínálta látnivalót.

Története

A falu történetét 1269-től ismerjük, amikor is a történeti források először említették mint a Bánffy család birtokát. A település neve feltehetőleg a szláv Goszticiló személynévből alakult ki.

1690-ben Kéry gróf birtoka volt itt, de eladta Szapáry Péternek más területekkel együtt. 1747-ben filiaként Szécsiszigethez tartozott, ekkor építették meg az akkor még Szent Imre titulusú templomot. 1848-ig úrbéres községként tartották számon Gosztolát, 1871-től kezdve pedig kisközségként.

A XX. század elején gróf Andrássy Sándor birtokolta a falu nagy részét, aminek lakói a szőlőhegynek köszönhetően borkészítéssel foglalkoztak. A II. világháború 5 áldozatot követelt a községtől. A '60-as évektől kezdve az állam inkább erdősítette a falu területeit, így nem fejlesztették az infrastruktúrát, az életszínvonal meredeken csökkent, méghozzá olyannyira, hogy az 1980-as években mindössze 25-en lakták, és megpróbálták megszüntetni a falut.

A rendszerváltás óta a falu ismét felívelőben van, a megépült szálláshelyek turistákat is vonzanak ide, a házak takarosak, felújítottak.