funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Zalakomár

A település a Zalakarosi kistérségben, Nagykanizsától 18 km-re található. 1969-ben Kiskomárom és Komárváros egyesülésével jött létre.

templom

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

kerékpáros pihenő
Kerékpáros pihenő Foto: funiQ

Látnivalók

Szentháromság templom

Zalakomár műemlék római katolikus temploma 1772-ben épült. A különleges épületbe egy gazdagon faragott vaskapun juthatunk be, ahol egyből lenyűgöz minket a szépen festett mennyezet látványa. Az 1698-as márvány keresztelő medencén címert láthatunk, felette szobor és copf stílusú fedél. A keletelt, egyhajós kosáríves szentélyzáródású templomban két oldalról galéria húzódik, ezt 1890-ben készítették. Freskóit a híres Dorffmeister készítette 1781 és 1793 között.

Szentháromság templom
Szentháromság templom Foto: funiQ

Ormándpuszta

Zalakomárhoz tartozik Ormándpuszta területe is. A védett erdők a Csöngő-kút körüli részen terülnek el, amely a belső-somogyi flórajárás része.

Számos védett növényfaj terem a 70 hektáros területen , legfontosabb köztük a tarajos pajzsika, amely ezen kívül csak az Északi-középhegységben lelhető fel.

Somssich-kastély

Szintén Ormándpusztán található az eklektikus Somssich-kastély, amely ma gyermeküdülőként működik. A kőcsipkés, tornyos épületet 1906 és 1910 között építtette Somsisch Antal, tervezésekor több stílus elemeit elegyítette. Fa lépcsője ónémet, a kovácsoltvas ablakrács és lépcsőkorlát külön említést érdemel.

Az körülötte lévő erdő tiszta levegője jó hatással van számos megbetegedésre.

Érdemes megnézni a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, amely a községtől északra, a Nemzeti Park területén található. Egész évben látogatható, az állatok délelőtt a legelőn, délután a telephelyen találhatók.

Története

Komárváros Árpád-kori település, első írásos említése a XI. századból való, Komár néven. Ez a település a maitól É-ra terült el, ispánsági központ, s így Zala vármegye első székhelye volt. A Komárváros elnevezést 1871-től használták. Kiskomárom neve jóval később, 1410-ben merült fel először.

1540-ben, a török veszély hírére határában várat emeltek, amelyet 1600-ban – egy évre – elfoglalt a török. Azonban hiába szerezték vissza a magyarok, pénz hiányában a védők élelmezése, a vár erősítése is komoly gond volt. A XVII. század közepétől állaga egyre romlott, s mivel kijavítani nem tudták, a század végén lerombolták. Maradványa sem látható.

orosz katona emlékműve
Orosz katona emlékműve Foto: funiQ