funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Bocfölde

Bocfölde Észak-Zalában, a Felső-Válicka völgyében található. Könnyen megközelíthető vasúton, busszal, illetve a 74-es úton gépkocsival. A falut körülölelik a Zalai-dombság vonulatai. A turisták rendszerint a csendes dombvidék és a nyugtató erdei séták vonzzák ide, de könnyen megközelíthetőek innen a környék termálfürdői és a zalaegerszegi Aqua-park is.

Túraajánlatok

Látnivalók

Szent József templom és háborús emlékmű

Az egyhajós, oldaltornyos római katolikus templom 1938-ban épült. Az épület előtt tekinthető meg a falubeli Farkas Ferenc szobrászművész világháborús emlékműve.

Szent Antal-kápolna (Hegyi kápolna)

Az 1988. augusztusában felszentel kis kápolna szintén a Bocfölde vallási életét szolgálja.

Története

A község nevét először 1247-ben említik a történelmi források akkor még Buchfeldenként. 1402-ig a Hahóti család birtoka volt, majd több tulajdonos is váltotta egymást, köztük voltak a Boczföldei, Gerencsei, Hahóti és Kutasi-Terjék-családok is.

Bocfölde eredeti templomát Szent Margit neve után szentelték fel, de ez a kőtemplom a török háborúk alatt elpusztult. Nem véletlen, hisz ekkoriban a település folyamatos portyázásoknak volt kitéve, ami miatt egy időre teljesen elnéptelenedett.

A XVIII. században kezdett újjáéledni a falucska, később Tóth István fiai birtokolták a területet.

A kiegyezés után a zalaegerszegi járásba tartozott, 1935 már 895-en laktak itt.