funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Kiscsehi

Hatalmas bükk- és tölgyerdők ölelésében bújik meg ez az apró zalai község, Kiscsehi. Leginkább a hozzá tartozó Budafapusztáról ismert, illetve az itteni arborétumról, amit az 1950-es években kezdtek el kialakítani.

azáleák a budafai arborétumban
Azáleák a budafai arborétumban Foto: MTDMSz/Cartographia ©

Bár Dél-Zala inkább a természetközelségéről ismert, mégis ez a terület - Budafapuszta (Kiscsehi), Bázakerettye és Lispe - a magyar kőolaj- és földgázbányászat bölcsője. A falvak által határolt területen kb. 1500 méter mélységben egy 18 km² kiterjedésű szénhidrogénmező húzódik. Az 1920-as években végzett első fúrásoknak emlékkövet is állítottak a mai arborétumban.

Túraajánlatok

Látnivalók

Budafapusztai arborétum A 46 hektáros arborétumban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát és cserjét találhatunk. Dél-Zala egyik gyöngyszeme egyaránt megközelíthető Kiscsehi, Kistolmács vagy Bázakerettye irányából. Az arborétum májusban a legszebb, a rhododendonok virágzásakor.

játszótér a budafapusztai arborétumban
Játszótér a budafapusztai arborétumban Foto: MTDMSz/Cartographia ©

A budafapusztai szénhidrogénmező A Kiscsehihez tartozó Budafapuszta volt az első magyarországi földgázlelőhely, és az itteni fúrás volt az első, amely már ipari mennyiségű kőolajat termelt az 1930-as években.

Olajos körút - Papp Simon útján turistaútvonal Zala egyik jelentősebb gyalogos túraútvonala a dr. Papp Simon geológus nevét viselő körtúra, amely a megye egykori olajvidékével kapcsolatos területeken vezet végig. A geológus nyomában járva megcsodálhatjuk a Vétyemi ősbükköst, a Maróci-szőlőhegyet és számos, Zala megye kínálta látnivalót.

Zichy-vadászkastély, Budafapuszta (Kiscsehi) A környék földbirtokosai, a Zichy család építtette a vadászkastélyt erre a gyönyörű helyre. A kastély köré telepített park adta a mostani arborétum magját.

Harangláb, Kiscsehi A Kiscsehi központjában álló harangláb 1964-ben épült.

Egyéb látnivalók: Rózsafüzér Királynője-templom, kilátó, faszobros világháborús emlékmű.

kilátó
Kilátó Foto: funiQ

Története

Budafapusztát az oklevelek 1310-ben említették először Budafaluus néven. Kiscsehi nevét 1335-ben, mint pusztát említik a források, majd a XVI. századtól kezdve mint Zichy uradalmat.

Lakosai főleg föld- és erdőműveléssel, valamint állattenyésztéssel foglalkozó jobbágyok voltak.

azálea a budafai arborétumban

A XX. század első harmadáig igen nagy szegénység jellemezte az egész vidéket. 1937-ben azonban a budafapusztai szénhidrogénmező felfedezése biztos és jó megélhetést tett lehetővé egészen a közelmúltig.